Bułki gryczano–jaglane (bez glutenu, mleka, jajek)


Miękkie, pyszne bułki bezglutenowe na śniadanie – o tym marzy wielu małych i dużych bezglutenowców. Nasze bułki gryczano-jaglane właśnie takie są! Składniki dobraliśmy tak, żeby mogły je spożywać osoby, które muszą wykluczyć owies i ryż ze swojej diety. Bułki te są dość duże, więc sprawdzą się również do domowych hamburgerów. Możecie je posypać sezamem, makiem lub innymi ziarnami.  Bułki gryczano-jaglane są proste i szybkie w wykonaniu. Naprawdę warto spróbować!

Składniki:

Bułki gryczano-jaglane

Przygotowanie:

Mąki przesiać do miski, dodać łuskę babki jajowatej, suszone drożdże, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wlać wodę i olej. Wyrabiać ciasto na bułki do uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto na 8 części i zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi formować bułki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić bułki do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temp. 190 stopni przez około 15-20 min. Smacznego !

 

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!