Polenta z suszonymi pomidorami (bez glutenu, mleka, jajek)

Polenta to tradycyjna włoska potrawa przyrządzana z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podaje się ją na ciepło, zamiast ziemniaków, lub po wystudzeniu – kroi się ją i obsmaża na patelni, piecze w piekarniku lub grilluje. Można również pokroić na małe kawałki i dodać do gorącej zupy. Zazwyczaj polenta zawiera ser parmezan, ale oczywiście nie wszyscy mogą go dodać. My proponujemy inne dodatki, które nadają jej wspaniały smak. Nasza polenta z suszonymi pomidorami jest godna polecenia. Spróbujcie!

Składniki:

Przygotowanie:

Połowę ilości wody zagotować z dodatkiem bulionu i soli ziołowej. Drugą połowę wymieszać z kaszą i dodać do gotującego się bulionu. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścian garnka (ok. 10 min.). Po ugotowaniu dodać pokrojone suszone pomidory, natkę pietruszki, olej oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszać, wylać do płaskiego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Wystudzoną polentę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni lub w piekarniku.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inny przepis na polentę:

image_print
comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita
mela_mela
2015-05-14 13:31:00
niestety mam uczulenie na wszystko z kukurydzy, oprócz skrobi kukurydzianej... czy można jej użyć w zamian?
Alergia Pokarmowa
2015-07-13 15:11:00
Niestety, skrobia nie może zastąpić kaszy kukurydzianej, bo powstanie z tego raczej gęsty budyń. Poza tym, jeśli ma Pani uczulenie na kukurydzę, to trzeba też wyeliminować skrobię kukurydzianą. Po okresie eliminacji (u każdego ten czas będzie inny) można zacząć wprowadzać skrobię. Zamiast kukurydzy proponuję użyć kaszy jaglanej, ugotować ją i zmiksować.Do masy jaglanej można dodać ulubione przyprawy. Z takiego przepisu mogą też powstać kluski: http://www.alergiapokarmowa.pl/bezglutenowe-kluski-minutki-z-kaszy-jaglanej-bez-jajek-mleka-kukurydzy-soi/.