Syrop z agawy


Czym słodzić (jeśli już słodzimy) dania dla dzieci lub herbatę? Na przykład syropem z agawy!

Syrop z agawy – zastosowanie

Jest to naturalna substancja słodząca pochodzenia roślinnego zastępująca cukier. Stosujemy go:

  • tam, gdzie w przepisach chcemy zastąpić miód lub syrop cukrowy
  • w wypiekach – np. do ciast, muffinek
  • do marynat zamiast miodu
  • do dressingów zamiast cukru lub miodu
  • do słodzenia herbaty
  • do słodzenia budyniów, deserów, kaszek dla dzieci – generalnie lepiej jest zrezygnować w ogóle ze słodzenia deserków i kaszek, zwłaszcza dla niemowlaków. Potrawy mają swój naturalny smak i słodycz, więc nie ma potrzeby ich dosładzać. Jednak starszym dzieciom (czy dorosłym) niesłodzony budyń może już nie do końca smakować – wtedy polecamy właśnie  syrop z agawy
  • zamiennik miodu dla wegan – syrop z agawy jest pochodzenia roślinnego.

Dlaczego syrop z agawy zamiast cukru?

  • ma mniejszy indeks glikemiczny niż cukier
  • jest słodszy, więc potrzeba go mniej, żeby uzyskać taką samą słodycz
  • nie zmienia smaku potraw

 O czym warto pamiętać?

Syrop z agawy wbrew informacjom, które można znaleźć nie jest niskokaloryczny! Jego przewaga wynika z tego, że jest słodszy, więc można go użyć mniej niż cukru.

Niekoniecznie może być dobry dla diabetyków – na pewno lepszy niż cukier, jednak również nie należy przesadzać z ilością. Jeśli chcemy wybrać substancję słodzącą, która na pewno będzie dobra dla osób z cukrzycą to polecamy stewię  lub ksylitol

Generalnie – jak z każdym cukrem prostym (syrop z agawy zawiera przede wszystkim fruktozę i glukozę) należy zachować umiar.

Jeśli chcesz wypróbować syrop z agawy znajdziesz go tutaj