Zupa jarzynowa z jarmużem (bez glutenu, mleka, jajek)


W chłodny dzień chętnie jemy zupy, bo szybko nas rozgrzewają. Najlepsze są oczywiście te domowe – ze świeżych warzyw. Dzisiaj króluje u nas na stole smaczna zupa jarzynowa z jarmużem. Jest to niezwykle zdrowe warzywo kapustne. Jarmuż zawiera dużo białka, soli mineralnych (zwłaszcza wapnia, magnezu, żelaza) i witamin (szczególnie witaminy C, K i beta – karotenu, czyli prowitaminy A). Jest też źródłem silnego przeciwutleniacza – sulforafanu, który działa antynowotworowo. Doceńmy więc jarmuż w naszej kuchni!

Składniki (dla 5-6 osób):

  • 10 liści jarmużu
  • 10 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 1 mała żółta papryka
  • 3 średnie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek oleju
  • sól, np. ziołowa czy himalajska
  • pieprz

Przygotowanie zupy z jarmużem:

Warzywa obrać i pokroić. Do wrzącej wody włożyć najpierw ziemniaki i marchew, a pod koniec gotowania – paprykę, jarmuż, pomidory, zeszkloną na oleju cebulę i zmiażdżony czosnek. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

ZUPA_JARMUŻ_FOTO_3

Zupa jarzynowa z jarmużem

ZUPA_JARMUŻ_FOTO_2

Zupa jarzynowa z jarmużem