Zupa z pieczonych warzyw (bez mleka, glutenu, jajek)


Jesień idzie, nie ma na to rady… organizm nie lubi zmian, a pierwsze chłodne dni mogą dać w kość. Dlatego dobrym pomysłem jest zaserwowanie rozgrzewającej i sycącej zupy. Żółte warzywa, sycąca kaszka kukurydziana, aromatyczne przyprawy. A do tego jako uzupełnienie czarna quinoa i sezam. I tak powstała nasza żółta zupa z pieczonych warzyw.

Składniki:

  • Ziarna sezamu do posypania
  • Przyprawy: zależy od upodobań. Jeśli zupa ma być też dla dziecka, lepiej zrezygnować z dużej ilości ostrych przypraw. Dobrze sprawdzi się wtedy kolendra czy gałka muszkatołowa. Jeśli zupa ma być mocno rozgrzewająca, można użyć imbiru, curry lub świeżej kolendry.

 

zupa krem z cukinii

Zupa z pieczonych warzyw

Przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: 

KROK 1. Przygotowujemy warzywa: cukinię kroimy, marchewkę obieramy i kroimy, cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa macerujemy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i soli. Pieczemy ok. 20 minut w 210°C.

KROK 2. Upieczone warzywa i ugotowaną kaszkę kukurydzianą wrzucamy do misy blendera, wlewamy bulion i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

KROK 3. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy przez chwilę. Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta, można dodać więcej bulionu lub mleko kokosowe. Uwaga! Świeżą kolendrę dodajemy już po zdjęciu zupy z palnika!

KROK 4. Gotowe danie posypujemy ugotowaną komosą ryżową i uprażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

zupa krem z warzyw

Zupa z pieczonych warzyw