Stevia (lub stewia) – naturalny słodzik roślinny


Co wybrać – cukier czy słodzik?

 Jeśli słodzik, to tylko naturalny – czyli stevia!

Stewia jest uznawana za w pełni naturalny, nietoksyczny substytut białego cukru. Co ją wyróżnia?

  • Jest całkowicie naturalnym słodzikiem. Należy wystrzegać się słodzików syntetycznych np. z aspartamem. Stewia nie jest szkodliwa dla zdrowia.
  • Ma ZERO kalorii!
  • Dużo słodsza od sacharozy – już suszone liście są 10-15 razy słodsze, a ekstrakt nawet 150-300 razy.
  • Nie powoduje próchnicy zębów.
  • Jest bezpieczna dla diabetyków.

Podsumowując, jest dobrym wyborem dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść cukru.

Stewia – właściwości

Stewię najczęściej można kupić w postaci proszku, tabletek lub kropli. Opakowanie może wydawać nam się małe, ale stewia jest bardzo wydajna.

Dobrze nadaje się do deserów, słodzenia herbaty czy kawy. Plusem jest to, że słodzik ze stewii zawsze można mieć przy sobie.

Stewia ma lekko wyczuwalny, gorzkawy smak, jeśli użyje się jej za dużo.

Jeśli chodzi o wypieki, my polecamy raczej ksylitol, ze względu na to, że można zmodyfikować dostępne przepisy po prostu zastępując nim cukier.

Jeśli jednak zdecydujecie się dodać stewię do potraw na gorąco lub wypieków, to trzeba pamiętać, że maksymalna temperatura dla stewii to 200 stopni C.

Zajrzyj na sklepvita.pl i zobacz w jakiej postaci stevia będzie najlepsza dla Ciebie.