Bezglutenowy zakwas chlebowy (bez pszenicy, soi, kukurydzy)

Samodzielny wypiek chleba, a zwłaszcza bezglutenowego, zyskuje coraz więcej zwolenników. W książkach z przepisami kulinarnymi oraz w internecie jest wiele przepisów na chleb, ale większość z nich ma w swoim składzie drożdże, których oczywiście nie każdy może. Chociaż można dostać gotowy zakwas bezglutenowy, my zachęcamy do poświęcenia czasu na zrobienie własnego. Trzeba wykazać się odrobiną systematyczności i cierpliwości, ale na prawdę się to opłaca! Bezglutenowy zakwas chlebowy wcale nie jest taki trudny do zrobienia!

Składniki:

+ łącznie 5 łyżek mąki owsianej do dosypywania

Przygotowanie bezglutenowego kwasu chlebowego:

Wszystkie składniki (oprócz 5 łyżek mąki owsianej) wymieszać w słoiku o pojemności ok. 3/4 l i zostawić w ciepłym miejscu. Wieczko słoika powinno być niedokręcone, aby umożliwić dostęp powietrza (można też przykryć gazą i przymocować gumką). Każdego dnia dodać 1 łyżkę mąki owsianej i dokładnie wymieszać. Siódmego dnia można piec chleb. Zostawić 1 łyżkę zakwasu, dodać szklankę przegotowanej letniej wody i wsypać mąkę według przepisu początkowego, nie dodając już wody spod ogórków i cukru.

Powodzenia!

Polecamy przepisy na chleby bezglutenowe na zakwasie:

image_print
comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita
karola
2015-07-08 17:48:00
Odłożyłam łyżkę zakwasu, dodałam wodę i mąkę - i co dalej? Nadal dodawać po łyżce mąki owsianej? Jak przechowywać taki zakwas i jak długo?
Alergia Pokarmowa
2015-07-13 14:09:00
Mąkę powinno się dodawać tak jak za pierwszym razem. Jeśli zapomnimy dodawać mąki przez kilka dni, to zakwas zadziała, ale musimy uzupełnić ilość mąki o brakujące 5 łyżek. W przeciwnym razie ciasto będzie za rzadkie. Zakwas najlepiej wyjąć z lodówki przed użyciem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Przechowywanie zakwasu w lodówce nie powinno być dłuższe niż 3 tygodnie. Nie próbowaliśmy przechowywać go dłużej.
Bogumiła Kutyła
2015-11-15 12:42:00
Czy mąkę owsianą w tym przepisie można zastąpić mąką gryczaną lub jaglaną?
Alergia Pokarmowa
2015-11-25 15:20:00
Oczywiście, że można do zakwasu użyć innych mąk, ale ilość w przepisie na chleb może być trochę inna, ponieważ każda mąka inaczej chłonie wodę, a tym samym inaczej zagęszcza.
Chleb na zakwasie z teff (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)
2018-03-23 18:12:05
[…] zakwas ryżowo-owsiany […]