Gotowany jagielnik z brzoskwiniami (bez glutenu, mleka, jajek)
Kasza jaglana to produkt uniwersalny. można z niego przygotować zarówno dania słone, jak i słodkie. Kolejna nasza wariacja na temat tej kaszy to gotowany jagielnik z brzoskwiniami, który godnie zastąpi tradycyjny sernik na zimno. Dodatek orzechów nerkowca nadaje mu delikatnie „serowy” posmak. Ciasto jest pyszne i naprawdę łatwo je wykonać. Polecamy! 🙂
Składniki na spód:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
 - 3/4 szklanki mleka ryżowego
 - 1 łyżka cukru
 - płaska łyżka kakao lub karobu
 - 1 łyżeczka oleju kokosowego
 
Składniki masy jaglanej:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
 - 2 1/4 szklanki wody
 - 1/2 szklanki mleka kokosowego
 - 1 szklanka soku pomarańczowego
 - 100g orzechów nerkowca
 - 1/2 szklanki cukru
 - cukier waniliowy
 - brzoskwinie z puszki
 
Na górę:
- 2 galaretki pomarańczowe na agarze np. Dietlab ze stewią (250ml wody)
 
Przygotowanie spodu:
Podgrzewamy mleko ryżowe, wsypujemy płatki owsiane, gotujemy kilka minut a następnie dodajemy cukier, kakao oraz olej kokosowy. Gotujemy jeszcze chwile, ciągle mieszając. Wykładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki ( u nas forma 20×30, wysokość 6cm), lekko ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowanie masy jaglanej:
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku aż woda będzie czysta i odstawiamy do odsączenia. Gotujemy wodę (ilość podaną w przepisie), a następnie wrzucamy kaszę i gotujemy dalej na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Wlewamy sok i mleko kokosowe, gotujemy jeszcze przez ok.5 minut. Na koniec wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz zmielone orzechy nerkowca. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut (już nie gotujemy). W między czasie odsączamy brzoskwinie i kroimy na kawałki. Masę jaglaną blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy pokrojone brzoskwinie i wykładamy na spód. Kiedy ciasto wystygnie wlewamy na wierzch galaretkę agarową. Gotowany jagielnik z brzoskwiniami jest już gotowy. Smacznego! 🙂

Gotowany jagielnik z brzoskwiniami
Polecamy także nasz artykuł pt. „Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej”.
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:
- Tarta makowa z żurawiną
 - Sernik jaglany z dynią
 - Tarta jagodowa
 - Brownie z wiśniami
 - Kaszkowiec kukurydziany
 - Babka rodzynkowa
 - Babka z batatem
 - Babka wielkanocna
 - Ciasto mocno czekoladowe
 - Ciasto czekoladowe
 - Piernik
 - Szarlotka sypana
 - Ciasto jabłkowe, czyli szarlotka bezglutenowa
 - Ciasto migdałowe
 - Ciasto ze śliwkami
 - Placek drożdżowy z agrestem i borówkami
 - Torcik z kremem jaglanym i galaretką
 - Torcik wegański Raffaello
 - Brzdąc z kremem jaglanym
 - Kakaowe ciasto gryczane z bakaliami
 - Gotowany sernik wegański z tofu i kaszy jaglanej
 - Mazurek kajmakowy z morelami
 - Mazurek z kremem z kaszy jaglanej
 - Szybkie ciasto na kruchych ciasteczkach
 - Kruche ciasto z rabarbarem
 - Cobbler, czyli owoce pod ciastem
 
Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bez mleka:
- Deser jaglany z truskawkami
 - Bezmleczny deser borówkowo – malinowy
 - Deser jaglany z truskawkami
 - Deser z kremem ryżowym i truskawkami
 - Kremowy deser z orzechów nerkowca z pomarańczami
 - Deser jabłkowo – kokosowy z prosem
 - Deser z tapioki z dżemem
 - Owocowy budyń z teff
 - Budyń z kaszy jaglanej z daktylami
 - Budyń czekoladowy z teff
 







