Zapiekanka bezglutenowa na domowej bagietce (bez mleka i jajek)

Proponujemy Wam dzisiaj wykonanie zapiekanki na domowej roboty bagietce bezglutenowej. Jest to przepis wegański z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Zapiekankę możecie też zrobić z innymi, dowolnymi dodatkami, np. pieczarkami (klasyka :)). W sprzedaży dostępne są gotowe bagietki bez glutenu, ale my proponujemy wykonać je w domu. Zapiekanka bezglutenowa na domowej bagietce na pewno będzie chętnie zjedzona. 🙂  Możecie na przykład jednego dnia upiec bagietki i cieszyć się nimi na świeżo, a następnego dnia zrobić zapiekankę. Nasze domowe bagietki, które stanowią podstawę tej popularnej przekąski, są naprawdę wyjątkowe – mięciutkie i pyszne! Możecie je oczywiście zajadać same (zapewne szybko będą znikać). Nie martwcie się, przepis jest bardzo łatwy. Może pomogą Wam w tym dzieci? Zapraszamy do wypróbowania! 🙂

Składniki na 8 małych bagietek:

3/4 szklanki mąki owsianej

3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki z tapioki

1/4 szklanki mąki jaglanej

1/3 szklanki łuski babki jajowatej

3 łyżeczki drożdży instant (7g)

1płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

Składniki na wierzch bagietek:

małe cukinie

papryka czerwona

cebula

ser wegański starty na tarce o dużych oczkach

Wykonanie bagietek:

Mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, drożdże oraz łuskę babki jajowatej. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy łyżką ciasto. Na koniec dodajemy olej, ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli jest w domu bardzo ciepło, może to trwać około pół godziny. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 8 części. Natłuszczonymi olejem dłońmi formujemy podłużne kawałki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietkach robimy kilka ukośnych nacięć nożem i odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Oczywiście możemy zrobić większe bagietki, wtedy pieczemy trochę dłużej.

Wykonanie zapiekanki:

Na wystudzone bagietki nakładamy na przemian pokrojone w plastry cukinie (może być surowa lub lekko podsmażona), paprykę i cebulę. Zapiekamy w 200°C przez 10 minut. Wyjmujemy bagietki z piekarnika, posypujemy startym serem wegańskim i zapiekamy jeszcze kilka minut. Nasza zapiekanka bezglutenowa na domowej bagietce nadaje się zarówno na szybki obiad czy kolację, jak i jako przystawka na przyjęciu. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Pizza bezglutenowa z jarmużem (bez mleka, jajek, soi)

Pizza bezglutenowa z sosem czosnkowym to nasz kolejny pomysł na pizzę bez glutenu, mleka i jajek. Staramy się, żeby nasze przepisy były smaczne i łatwe do wykonania. Nawet dzieci sobie poradzą z naszą pizzą bezglutenową. 🙂 Zaangażujcie więc Wasze pociechy, a na pewno będą miały frajdę ze wspólnego przygotowania tego atrakcyjnego dania. Chociaż zawiera ona tylko kilka dodatków, ale smakuje wspaniale. 🙂 Jarmuż jest chrupiący, a sos czosnkowy dodaje aromatu. Oczywiście możecie użyć sera wegańskiego, ale naszym zdaniem nie jest to konieczne, bo smakuje świetnie. Polecamy! 🙂

Składniki ciasta:

Składniki sosu czosnkowego:

Dodatki:

  • przecier pomidorowy
  • 1 mała cebula
  • kilka liści jarmużu
  • przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego. Zmielone orzechy mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy sól, sok z cytryny oraz zmiażdżony w prasce czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy do zgęstnienia. Można to zrobić kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia. Sos będzie wtedy bardziej gęsty.

Następnie do miski przesiewamy mąki, dodajemy drożdże, łuskę babki jajowatej, sól, cukier i mieszamy. W kolejnym kroku wlewamy wodę oraz olej, dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką gryczaną foremki (średnica ok. 30 cm.). U nas sprawdziła się szklana foremka do tarty, którą wystarczy wysmarować tłuszczem. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy i wykładamy dodatki, czyli pokrojoną w dość cienkie plastry cebulę oraz małe kawałki jarmużu pozbawionego twardych części. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie skrapiamy pizzę olejem  i pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy wam również inne przepisy na pizzę:




Bezglutenowa babka czekoladowa (bez pszenicy, mleka, jajek)

Dzisiaj mamy coś super –  bezglutenowa babka czekoladowa bez mleka i jajek czeka, abyście jej wypróbowali :).Przepis jest bardzo łatwy. 🙂 Nietypowym składnikiem jest w tutaj ugotowana, biała fasola. 🙂 Bez obaw, naprawdę jest niewyczuwalna, a wzbogaca wypiek o cenne składniki odżywcze. Fasola to bogate źródło białka i błonnika. Zawiera ona również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, cynk i miedź. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6, kwas foliowy).  Warto więc uwzględnić to warzywo strączkowe w swojej diecie. Jak się okazuje, sprawdza się ono również w deserach. Mamy nadzieję, że polubicie naszą bezglutenową babkę czekoladową, bo jest naprawdę pyszna:) A więc do dzieła!

Składniki suche:

Składniki mokre:

Bezglutenowa babka czekoladowa

Przygotowanie –  bezglutenowa babka czekoladowa:

Wszystkie mąki, kakao oraz sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Suche składniki starannie mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy fasolę z gorącą wodą (jeśli fasola jest ciepła, woda nie musi być gorąca), dodajemy pozostałe mokre składniki.  Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do okrągłej foremki z kominem (średnica około 23 cm), którą należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką (np. gryczaną). Babkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę studzimy przez jakiś czas w foremce, w której się piekła. Później delikatnie wyjmujemy. Po wystudzeniu babkę możemy polukrować, polać roztopioną, bezmleczną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!