Osoby na diecie bezglutenowej często mają problem z doborem pieczywa, które będzie im smakować. Nie jeden raz próby wypieku pieczywa z różnych mąk bezglutenowych kończą się klęską – chleb się kruszy, wychodzi z niego zakalec lub jest niesmaczny. My też coś o tym wiemy, ale mimo tego ciągle eksperymentujemy. Odkryliśmy ciekawe połączenie składników, które sprawia, że nasz chleb owsiany jest pyszny, nie kruszy się i dość długo utrzymuje świeżość. Przed Wami prosty, wypróbowany przepis na bezglutenowy chleb owsiany. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
 - 1 szklanki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie skrobi kukurydzianej lub skrobi z tapioki)
 - 3/4 szklanki mąki ryżowej i gryczanej (w równych proporcjach)
 - 1 opakowanie drożdży suchych na 1/2 kg mąki
 - 1-1,5 łyżeczki soli
 - 420 ml letniej wody
 - 2 łyżki oleju
 
Przygotowanie chleba owsianego:
Wszystkie rodzaje mąk i drożdże mieszamy razem. Następnie wsypujemy sól, wlewamy wodę oraz olej i ponownie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do blaszki keksówki (12×28,5 cm) i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez ok. 1 godzinę.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także inne przepisy na chleby bezglutenowe:
- Chleb z teffu i tapioki
 - Chleb owsiany z teff
 - Chleb ryżowy na zakwasie
 - Chleb bezglutenowy na zakwasie
 - Chleb bezglutenowy na drożdżach
 - Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym
 - Chleb kukurydziano – ryżowy z amarantusem
 
Polecamy także przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy:
comments powered by HyperComments

			    													



