Dziś chcemy Wam przedstawić wspaniałą alternatywę dla zbóż zawierających gluten. Jest to quinoa – niezwykle cenna w kuchni bezglutenowej, gdyż zawiera moc witamin i minerałów. Można ją, z powodz ...
Marta
8633 wyświetleń
9
polubień
lip 25, 2017
Udostępnij
Czosnek nie znajduje się na liście 12 najpopularniejszych alergenów w Unii Europejskiej, przez co nie ma obowiązku deklarowania jego zawartości na opakowaniach różnych produktów. Jednak ryzyko wystąpi ...
Marta
17047 wyświetleń
1
polubień
kwi 18, 2017
Udostępnij
Olej kokosowy cieszy się w Polsce ogromną popularnością, chociaż jest to produkt sprowadzany z różnych, odległych części świata. Swoją niezwykłą karierę zrobił przede wszystkim jako tłuszcz o różnorak ...
Kasia
4121 wyświetleń
0
polubień
gru 2, 2016
Udostępnij
Chyba żadne ze znanych ziół roślin nie zrobiło tak zawrotnej kariery jak czystek (Cistus L.). Ta pochodząca z krajów śródziemnomorskich roślina o delikatnych kwiatach, która nie sięga wyżej niż metr, ...
Kasia
6627 wyświetleń
1
polubień
lis 9, 2016
Udostępnij
Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa, które jest pseudo zbożem. Okazuje się, że mimo rosnącego zainteresowania, kasza jaglana nadal nie jest zbyt popularna na polskich stołach, choc ...
Kasia
14205 wyświetleń
0
polubień
paź 19, 2016
Udostępnij
Jajka występują w przepisach bardzo często i wydaje się, że trudno je zastąpić, szczególnie w wypiekach. Jest to jednak możliwe. W jaki sposób? Czym zastąpić jajko? Zastosowanie naturalnych składników ...
admin
7368 wyświetleń
0
polubień
paź 12, 2016
Udostępnij
Nasiona chia – skarby starożytności Nasiona chia (inaczej szałwii hiszpańskiej) szturmem podbijają polską kuchnię i na stałe wchodzą jako element zdrowego stylu odżywiania. Swoją popularność zys ...
Kasia
6554 wyświetleń
1
polubień
sie 17, 2016
Udostępnij
Dietę bezmleczną stosuje coraz więcej osób, które albo cierpią na alergię, albo sami decydują się na eliminację produktów mlecznych ze swojego jadłospisu. Czym wtedy zastąpić mleko? Można to zrobić sa ...
Marta
5017 wyświetleń
1
polubień
lip 1, 2016
Udostępnij
Sorgo to niezwykłe zboże bezglutenowe pochodzące z tropikalnych części Afryki. W zależności od miejsca, uprawy ziarna mają różną kolorystykę: czerwone, żółte, brązowe, purpurowe i białe. Wyglądem i ks ...
Kasia
14569 wyświetleń
1
polubień
kwi 11, 2016
Udostępnij
Mleko jest bardzo częstym alergenem pokarmowym. Zaleca się wtedy unikanie również masła, które także może uczulać. Zastąpienie go margaryną nie zawsze jest dobrym wyborem, ponieważ często zawiera ona ...
AP
6491 wyświetleń
3
polubień
mar 2, 2016
Udostępnij