Dynia to bardzo zdrowe warzywo spożywane jesienią. Jej miąższ oraz pestki są bogate w witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety obecnie bardziej kojar ...
Kasia
5843 wyświetleń
1
polubień
paź 14, 2016
Udostępnij
Buraki są bardzo zdrowymi warzywami bulwowymi, które wpisane są w polskie tradycje kulinarne. Często je się je tarte, np. z chrzanem lub cytryną, zasmażane lub w zupie – tzw. barszczu ukraińskim ...
Kasia
3734 wyświetleń
1
polubień
paź 4, 2016
Udostępnij
Lubimy eksperymentować w kuchni w poszukiwaniu nowych smaków. W ten sposób powstał smaczny chleb bezglutenowy na drożdżach. Jego zaletą jest to, że jest wilgotny i nie kruszy się, a dodatek mąki z tef ...
Kasia
7322 wyświetleń
1
polubień
wrz 21, 2016
Udostępnij
Dla alergików (i nie tylko) przygotowaliśmy dzisiaj pyszny krem na bazie rodzynek. O zaletach i właściwościach karobu pisaliśmy w naszym ostatnim artykule (przeczytasz go tutaj). Nasz krem karobowy z ...
Kasia
3519 wyświetleń
0
polubień
wrz 14, 2016
Udostępnij
Dietę bezmleczną stosuje coraz więcej osób, które albo cierpią na alergię, albo sami decydują się na eliminację produktów mlecznych ze swojego jadłospisu. Czym wtedy zastąpić mleko? Można to zrobić sa ...
Marta
5017 wyświetleń
1
polubień
lip 1, 2016
Udostępnij
Nasz chleb gryczany z tapioką i siemieniem lnianym stanowi wspaniałe urozmaicenie każdej diety, zwłaszcza tej bezglutenowej. Gryka to wartościowa roślina powszechnie dostępna w Polsce, której niestety ...
Kasia
9393 wyświetleń
2
polubień
maj 11, 2016
Udostępnij
Dzisiaj mamy świetne, elastyczne i miękkie naleśniki owsiane z sorgo. Jak to zwykle u nas bywa, również ten przepis nie zawiera glutenu, jajek i mleka. Dodatek mąki z sorgo podnosi walory smakowe i od ...
Kasia
7724 wyświetleń
2
polubień
kwi 15, 2016
Udostępnij
Alergicy nie powinni jeść codziennie tego samego chleba, ale stosować rotację produktów, żeby uniknąć uczulenia na pokarmy, które dobrze tolerują (o diecie rotacyjnej możecie przeczytać tutaj). Przyda ...
Kasia
5244 wyświetleń
2
polubień
kwi 4, 2016
Udostępnij
Mleko jest bardzo częstym alergenem pokarmowym. Zaleca się wtedy unikanie również masła, które także może uczulać. Zastąpienie go margaryną nie zawsze jest dobrym wyborem, ponieważ często zawiera ona ...
AP
6491 wyświetleń
3
polubień
mar 2, 2016
Udostępnij
Podgrzewanie czerstwego chleba na patelni – kiedyś była to praktyka często stosowana w polskich domach, aby nie marnować chleba. Dzisiaj wydaje się być nieco zapomniana. Twardy, wysuszony chleb ...
Kasia
5723 wyświetleń
1
polubień
lut 5, 2016
Udostępnij