Bezglutenowe kluski kładzione (bez mleka, jajek, soi)

Kluski są uznawane za danie pracochłonne. Nasze bezglutenowe kluski kładzione wykonuje się bardzo szybko, a w dodatku są bezglutenowe. Ich delikatny smak pozwala je podawać zarówno z owocami, jak i z mięsem. Mogą także służyć jako dodatek do zup. Spróbujcie!

Składniki na kluski:

Przygotowanie klusek kładzionych:

Do miski wsypać mąki, wymieszać, wlać 1 szklankę wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Małą łyżeczką, zanurzaną każdorazowo we wrzątku, nabierać nieduże porcje masy i wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować kilka minut. Podawać z owocami, sosem lub podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy przepisy na bezjajeczne pierogi, kluski, kopytka:

MAKA-KUKURYDZIANA-400G-BIO

Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, więc może być stosowana przez osoby uczulone na ten składnik. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast, pieczywa. Stosowana w kuchni meksykańskiej.

przejdz_do_produktu

 

 

 

 

Bezglutenowe kluski kładzione

 

image_print
comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita
Jedz kolorowo
2014-10-22 12:53:33
Świetny pomysł! Och chodzą za mną takie kluski, a teraz to pozazdrościłam i już muszę je zrobić. :)
foodmania
2014-10-22 19:17:43
świetny przepis! na pewno wykorzystam pomysł :)
Aga
2015-02-23 15:45:54
Witam, kluseczki wychodzą chociaż, troszkę się rozpadają. Może dodałam za mało mąki.
Kasia
2015-03-12 12:51:48
Przyczyną rozpadania się klusek może być albo zbyt mała ilość mąki, albo zbyt długie ich gotowanie na za dużym ogniu.