Placki z dyni i jabłek (bez glutenu, cukru, mleka, jajek)

Czy znacie dynię Hokkaido? Jest to dość popularna w Polsce dynia, która dostępna jest przez cały rok. Można ją kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Jest ona mniejsza od naszej zwykłej polskiej dyni i ma bardziej intensywny, pomarańczowy kolor. Dynia jest bogatym źródłem karotenu, witamin A, z grupy B, C oraz PP, a także składników mineralnych, m.in. żelaza, wapnia, magnezu. Proponowane przez nas bezglutenowe placki z dyni i jabłek mają bardzo prosty skład, szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej je.

Składniki:

Przygotowanie placków z dyni i jabłek:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć na odrobinie oleju (najlepiej na ryżowym lub z pestek winogron).

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na dania z dynią:

Polecamy także inne przepisy na naleśniki, gofry, placki i racuchy:

 

placki2

Placki z dyni i jabłek

image_print
comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita
Agnieszka Kulawczyk
2015-11-16 14:20:00
Dzień dobry jestem tu nowa i jeszcze nie orientuję się dobrze, która mąka do czego. Mam aktualnie zamrożone puree z dyni, czy mogę je użyć do tego przepisu? i czy mogę dodać zamiast mąki gryczanej, to mąkę kukurydzianą lub z ciecierzycy?
Alergia Pokarmowa
2015-11-25 14:20:00
Można użyć puree z dyni i zamienić mąkę na inną, trzeba jednak pamiętać, że każda mąka inaczej się zachowuje i trzeba wypróbować ile dodać.
Healthy Maniacs
2015-04-28 19:34:00
ależ pyszności :)