Karob – owoce drzewa karobowego, mączka chleba świętojańskiego, szarańczyn strąkowy, ceratonia, to różne nazwy niezwykłego drzewa, które rośnie w klimacie śródziemnomorskim. Jadalne w tej roślinie są ...
Nasiona chia – skarby starożytności Nasiona chia (inaczej szałwii hiszpańskiej) szturmem podbijają polską kuchnię i na stałe wchodzą jako element zdrowego stylu odżywiania. Swoją popularność zys ...
Kasia
6570 wyświetleń
1
polubień
sie 17, 2016
Udostępnij
Korzyści z karmienia piersią jest wiele – zarówno dla dziecka, jak i dla matki. Mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla noworodka i niemowlęcia. Zaspokaja ono potrzeby dziecka i przyczynia si ...
Kasia
3634 wyświetleń
0
polubień
sie 1, 2016
Udostępnij
Bób należy do rodzin strączkowych i jest wśród nich dość wyróżniającym się zastępnikiem białka zwierzęcego. Właściwości bobu nie są jednak dzisiaj doceniane. Roślina ta znana jest od setek lat na Blis ...
Kasia
5876 wyświetleń
0
polubień
lip 8, 2016
Udostępnij
Osoby, które czują się źle po spożyciu mleka i jego przetworów często mają kłopot z rozstrzygnięciem, czy to jest alergia na mleko, czy nietolerancja laktozy. Są to dwa różne schorzenia, ale mogą wyst ...
Kasia
9077 wyświetleń
1
polubień
cze 15, 2016
Udostępnij
Pyłek traw jest najsilniejszym alergenem w naszej strefie klimatycznej. Trawy zaczynają pylić pod koniec kwietnia, ale stężenie ich jest wtedy tak małe, że nie dają objawów. Problemy zdrowotne u uczul ...
Kasia
20106 wyświetleń
0
polubień
maj 27, 2016
Udostępnij
Szparagi to długo oczekiwane przez wszystkich warzywa, które sezonowo pojawiają się z końcem kwietnia w naszym kraju. Występują trzy odmiany szparagów, które możemy kupić w sklepie czy na ryneczkach w ...
Kasia
4893 wyświetleń
0
polubień
maj 16, 2016
Udostępnij
Brzozę chyba każdy rozpozna. To piękne drzewo może być jednak dla niektórych z nas nieprzyjazne. Alergia na pyłek brzozy staje się tematem coraz bardziej znanym, liczba uczulonych na pyłek brzozy rośn ...
Kasia
16573 wyświetleń
1
polubień
kwi 21, 2016
Udostępnij
Sorgo to niezwykłe zboże bezglutenowe pochodzące z tropikalnych części Afryki. W zależności od miejsca, uprawy ziarna mają różną kolorystykę: czerwone, żółte, brązowe, purpurowe i białe. Wyglądem i ks ...
Kasia
14618 wyświetleń
1
polubień
kwi 11, 2016
Udostępnij
Od wieków kiełki uważano za źródło zdrowych i leczniczych właściwości. Dzisiaj nie są już domeną tylko diety wegetariańskiej i możemy kupić je w wielu sklepach spożywczych. Ich życiodajna siła i niezw ...
Kasia
3449 wyświetleń
2
polubień
mar 22, 2016
Udostępnij